Les rieres del Maresme aprop del colapse

Les rieres del Maresme son el sistema essencial per evacuar les aigües pluvials en cas de pluges importants o molt importants. Desprès de rebre la pressió urbanística, que ha reduït, canalitzat i modificat molts dels seus trams, i amb la presència sense control d'elements que afecten el seu funcionament hidràulic, com  les canyes, els residus i l'acumul de sorres, avui algunes d'elles, com la riera de Sant Simó aMataró i el torrent Roldós a Cabrils, o la riera de Malgrat, a Malgrat de Mar, estan aprop del colapse, i de desbordar-se i afectar béns i persones, com ja ha fet, per exemple, la riera de Malgrat.

Tota aquesta problemàtica causada per la pressió urbanística, es torna més greu quan des de l'any 2009, l'Agència Catalana de l'Aigua del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, abandona el manteniment de les lleres, deixant-les a accions puntuals i sense continuitat dels Ajuntaments i dels particulars, i quan el Pla Director de les Rieres del Maresme, elaborat el 1990, es va fer damunt d'una ordenació territorial i unes tecnologies que avui el fa caduc, esgotat i que cal redactar un nou pla, amb base a una ocupació urbana i industrial major, i aplicant criteris i tècniques hidràuliques més eficients i sostenibles.

Si això no és fa, un dia o altre hi haurà danys importants, i possiblement, pèrdua de vides humanes. Aleshores els responsables hauran de deixar de mirar cap a un altre costat.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey