Les retallades de les subvencions a les ADF (2): 100% en adquisició de material per prevenció i extinció d'incendis

Les Agrupacions de Defensa Forestal, que agrupen a més de 7.000 voluntaris i voluntàries a Catalunya, equipats amb material i vehicles per a la prevenció i extinció dels incendis forestals, són una mostra de que les retallades que aplica l'administració no són només del 10%.

Si ja vam comentar en un article anterior que les retallades de les subvencions a les Federacions d'ADF arriben a un 60% en 5 anys, pel que fa a les Agrupacions de Defensa Forestal, no es queden enrera.

Fins ara, les subvencions atorgades per la Generalitat de Catalunya a les ADF tenien dues parts, l'adquisició de material de prevenció i extinció d'incendis, i el manteniment.

Concretament, pel que fa a l'adquisició de material, es donava al període 2009-2010: 4.200 € per municipi classificat com a alt risc d'incendi, i 3000 € per municipi que no classificat d'alt risc d'incendi. (Municipis Alt risc d'incendi forestal). Enguany, pel 2011, les subvencions per adquisició de material han estat eliminades, o sigui, retallades en un 100%. I aquesta retallada s'ha fet sense avisar les ADF, de cop, de manera que moltes d'elles, que d'acord amb el planning de renovació de vehicles o motobombes, enguany els hi tocava reposar mitjans, s'han quedat sense capacitat econòmica per afrontar aquestes despeses.

Pel que fa a les subvencions per manteniment, no han variat enguany, tan l'any 2009, com el 2010 i enguany, son de 1.600 € per municipi per costos variables (assegurances, manteniment de vehicles, recanvis...) i de 500 € per municipi per adquisició d'equips individuals i materials fungibles.

Anem a posar un exemple pràctic. Una ADF de quatre municipis, com l'ADF del Montalt, al Maresme, l'any 2009 hagués obtingut una subvenció de 16.800 € per adquisició de material, l'any 2010 de 12.000 €, i engany, 0 €.

Les ADF i el seu voluntariat són una eina bàsica en la prevenció d'incendis a Catalunya, fent-se càrrec del manteniment dels camins i pistes forestals, les basses d'aigua i en molts casos donant suport als Ajuntaments en el manteniment de les franges de protecció perimetral de les urbanitzacions, o actuant com a unitats d'intervenció ràpida en altres riscos ambientals, com les les ventades, nevades, aigüats o fins quan es perden persones al bosc.

I a més, les ADF, segons l'INFOCAT, estan capacitades per actuar, sota la direcció dels bombers, en les tasques de lluita contra els incendis forestals. 

Estem d'acord amb que la situació econòmica actual obliga a tots a prendre mesures d'estalvi, però no podem assumir que les ADF haguin tingut retallades acumulades en els darrers 5 anys que en alguns casos arriben al 60%, i que enguany, es deixi a zero la seva capacitat de reposar els vehicles de suport a la prevenció i extinció.

Al Maresme i Sud-est del Vallès Oriental, l'any 2010 els voluntaris es van preparar en una desena de cursos formatius, van fer un total de 12.159 hores de vigilància, on es van recorrer 20.469 km en tasques de prevenció i extinció, amb la participació de 204 voluntaris i voluntàries d'un total de 325 efectius de les ADF de la Federació ADF Maresme, estalviant més de 260.000 €, i on nomès es van cremat 6 Ha. I això es va repetir arreu de Catalunya.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey