L'Associació de Propietaris Boscat demana a les administracions que mantinguin el suport als boscos catalans per les mesures preventives contra els incendis forestals

La Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (Boscat) demana a les institucions públiques que mantinguin el seu suport als boscos catalans per tal d’assegurar la continuïtat de les mesures preventives contra els incendis forestals. Boscat recorda que els ajuts destinats a la millora dels boscos són fonamentals per garantir la supervivència d’aquest sector estratègic, que té la responsabilitat de gestionar el 60% del territori de Catalunya.
Davant l’inici d’una nova campanya contra els incendis forestals, Boscat remarca que l’autèntica prevenció és la que es realitza amb la gestió forestal, com demostra la gran tasca realitzada per les associacions de propietaris forestals i la resta de propietaris particulars, amb el suport de les administracions, després de les ventades de 2009 i de les nevades de 2010.

En els darrers anys, els ajuts als boscos han estat insuficients, fins al punt que en l’últim exercici es va cobrir menys del 17% de les sol·licituds. Mentrestant, s’acumulen anualment als nostres boscos més de 3 milions de metres cúbics de fusta i estem molt lluny de cobrir-ne les necessitats bàsiques de gestió. Que succeirà? S’hauran d’acabar cremant, els aixafarà la neu algun hivern o serem capaços d’aprofitar-los i mantenir-los en millors condicions?

Tot i les dificultats que planteja la crisi econòmica per a les finances públiques, caldrà filar molt prim a l’hora de reduir una partida històricament devaluada i amb tant poc pes sobre el conjunt dels pressupostos públics (0,03%), ja que podria suposar el cop definitiu per a molts dels nostres boscos i per a bona part del sector.

Tot i la situació econòmica del país, que tants cops es compara amb Grècia i Portugal, hem de ser tots prou responsables per evitar que es reprodueixin a casa nostra incendis forestals tan greus com els que han devastat aquests països. Els boscos necessiten estabilitat a llarg termini, no sigui que el país perdi en un sol dia tot el que ha volgut estalviar en un any.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey