Un any desprès de la nevada, encara hi ha milers d'hectàrees de bosc en mal estat al Maresme

Un any desprès de les grans nevades que van afectar el Maresme, amb danys superiors als 33 milions d'euros, encara queda molta feina per fer, tot i la gran resposta d'ADF, Ajuntaments, Consell Comarcal i Parcs Naturals.

Així, les ADF van ser les encarregades d'obrir la major part de pistes forestals estratègiques dels Plans de Prevenció d'Incendis Municipals (PPI), amb la dedicació de centenars d'hores de motoserristes, vehicles de transport i pagant a compte seva combustible i recanvis.

La segona gran acció va ser l'executada pels Plans d'Ocupació del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, on tingueren molta importància les actuacions dels Ajuntaments, Consells Comarcals, Parcs Naturals i  les pròpies ADF, que va permetre restaurar els danys de les franges de protecció perimetral i a les rieres, i eliminar la fusta que les ADF havien deixat en obriri camins i pistes estratègiques.

On no es va resoldre el problema, va ser en l'eliminació dels arbres caiguts i el brancatge trencat als boscos particulars. Les subvencions no van arribar a la gran majoria dels afectats, i es va quedar la major part de feina per fer. Gairebé un 70% de la superfície total afectada al Maresme, més de 14.000 Hectàrees, segueixen avui en mal estat, amb el que això representa d'alt risc d'incendi forestal i un increment de plagues forestals per la fusta morta abandonada al bosc.

Així, aquest estiu, haurem d'estar alerta pel que fa als incendis forestals, i més quan es preveu una reducció significativa d'alguns dels mitjans que les administracions aporten a la prevenció i lluita contra els incendis forestals.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

La FADF Maresme eliminarà les espècies invasores i naturalitzarà el tram final de la riera de Vallalta, al terme municipal de Sant Pol de Mar