Els boscos amplien la seva superfície any a any al Maresme; avui ja tenim un 63% de tota la superfície comarcal

21 de març, dia internacional dels boscos. Any 2011. Any internacional deñls boscos.
Un informe elaborat pels serveis tècnics de la Federació de les ADF del Maresme conclou que els boscos estant creixent al Maresme, ocupant el que havien estat anteriorment camps de conreu, que s'han abandonat per la falta de rendibilitat econòmica de l'activitat agrícola, així com reforestant prats i pastures.  En 70 anys, els boscos han duplicat la seva superfície, de 13.000 Ha l'any 1940, a les 24.500 actuals. Però aquets procès, ha continuat els darrers anys, Avui un 63% de la superfície del Maresme és bosc.

Com tenim els boscos?
Si agafem les dades del DMA  de la Generalitat de Catalunya, per decennis, començant l'any 1987, tenim :


Així, hi ha una pèrdua constant de sòl agrícola (en 20 anys s'ha reduit més d'un 60%) i un increment de sòl forestal, a un ritme d'un 0,5 % cada any.

Però si observem dins la pròpia evolució de sòl forestal, encara hi trobem una dada més: l'any 1987 la superfície forestal ocupada per boscos era de 15.000 Ha. La resta estava ocupada per prats, pastures i brolles, és a dir, en molts casos, conreus abandonats que començaven el procés de reforestació natural per convertir-se posteriorment en boscos. L'any 2007, la superfície forestal arbrada era ja de 20.500 Ha. En 20 anys, els boscos han incrementat en un 25% la seva superfície. 

Un altra dada son els boscos de coníferes (pi pinyer, pi blanc) que estan siguent substituits per boscos d'alzines. Els pins són els primers arbres que apareixen en un procés de recuperació de bosc en sòls abandonats. Quan aquests han modificat les condicions ambientals cap a més ombra, és l'hora dels alzinars i dels roures. Doncs bé, ara estem en aquesta fase: un bosc on si el volessim veuriem pins pinyers, per sota hi ha una densa massa d'alzines i alguns roures. Això vol dir que si les condicions ambientals i antròpiques continuen sent com les actuals, en uns 30 anys, els boscos del Maresme seran alzinars, enlloc de les pinedes que teniem fins ara, però que algunes pinedes que fins ara ocupaven sòls pobresm hauran desaparegut i en el seu lloc hi haurà brolles i herbassars.

Es bo que el Maresme hi hagi tant de bosc?
Si. Per una banda, ens millora el clima, afavorint estius no tant calurosos, ens adsorveix molta aigua quan ve un aiguat, evitant inundacions i regulant la sortida de les aigües pluvials, ens dóna una biodiversitat extraordinària de fauna i vegetació, ens proveeix de diferents productes del bosc, com bolets, pinyons, llenya... i ens crea paisatges magnífics. Si no tinguessim tant de bosc, el clima seria més fort a l'estiu, tindriem més inundacions i molta més erosió.

Quins són els perills dels boscos del Maresme avui?
Primer de tot, els incendis forestals. Tot i que no hi han hagut darrerament grans incendis, el tipus de bosc que tenim, i la gran presència de persones al bosc, fa que tinguem d'extremar les mesures de control i prevenció.
Desprès hi ha la manca de gestió forestal. No estem aplicant la gestió al bosc, i això implica que no estiguem recuperant espais productius forestalment i naturalment protectors. No s'inverteix al bosc, ni ara, ni abans de la crisi.
Les propietats forestals són majoritàriament molt petites, d'1 a 30 Ha, i no fan viable la gestió forestal. Ens cal agrupar propietats forestals i unificar esforços.

Autor: Oriol Bassa i Vila, enginyer de forests

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey