Descriminació entre els municipis, propietaris i les entitats dels Parcs Naturals del Maresme i Vallès Oriental

Tot i que la Constitució de l'Estat determina que s'han de tractar igual els habitants de tot el territori, això no és així als municipis, propietaris i entitats culturals que es troben dins els Parcs Naturals del Maresme i Vallès Oriental.

Perquè els ciutadans i entitats culturals que formen part del Parc Natural del sud  del Maresme i del Vallès Oriental (Parc Serralada Litoral) tenen menys drets que els del Parc Natural del nord (Montnegre-Corredor), tot i tenir els mateixos deures?

Doncs això és així, perquè, mentre al Corredor-Montnegre, on gestiona el Parc la pròpia Diputació de Barcelona, els seus propietaris agrícoles i forestals, i entitats tenen accés a les subvencions que atorga la Diputació als veïns de municipis del Parc. Al Parc Serralada Litoral, al sud, gestionat pel Consorci del mateix nom, els propietaris i entitats culturals, no tenen accés a les esmentades subvencions.

Perquè els els municipis que formen part del Parc Natural del sud (Parc Serralada Litoral) del Maresme i del Vallès Oriental tenen més obligacions econòmiques que els del Parc Natural del nord (Montnegre-Corredor)?

Doncs pel fet que ser del PSL els obliga a pagar una quota segons el territori, i els habitants, que en conjunt, pel 2013,  suma 725.458,22 €, tal i com consta a la taula adjunta (Font PSL).  Mentre, els Ajuntaments del Maresme i del Vallès Oriental que formen part del Parc Montnegre-Corredor, no pagaran cap euro.

Per posar un exemple, mentre Argentona pagarà 39.804 € el 2013 per tenir territori al Parc Serralada Litoral, Dosrius, amb 4 vegades més superfície dins un Parc que Argentona, no en pagarà cap.

La Federació ADF Maresme no està en contra dels Parcs Naturals, sinó tot el contrari. Tan mateix, considerem que s'hauria d'aplicar a tot el territori el sistema que s'aplica al Montnegre-Corredor, evitant, en un període tan difícil com l'actual, despeses innecessàries als Ajuntaments i facilitant l'accés als propietaris agrícoles i forestals a les subvencions de la Diputació de Barcelona pel territori inclòs en un Parc Natural.

Així garantiriem l'igualtat de drets i deures dels habitants i municipis d'aquests espais.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey