Arrenjament de camins forestals 1: les basses d'infiltració d'aigües pluvials per evitar xaragalls

Per tal de reduïr els xargalls dels camins, causats per l'escorentia de les aigües pluvials (foto superior), l'empresa forestal de la Federació d'ADF del Maresme construeix a Montornès del Vallès un sistema de recuperació d'aigües pluvials utilitzats tradicionalment a països on l'aigua es escassa, i on han de recuperar tota l'aigua de pluja, estem parlant de les basses d'infiltració (foto inferior).
Es tracta de fer al terreny unes basses de terra de 40 cm de fondària a la seva part central, i amb una amplada entre 1 i 2 metres, i una longitud entre 2 i 6 metres, on van a parar les aigües pluvials que es recullen amb les trenques que s'han fet als camins. L'aigua, una vegada dins la bassa, s'anirà infiltrant lentament i podrà ser aprofitada per la vegetació de l'entorn. En un any, una bassa d'aquest tipus pot recuperar més de 7000 litres d'aigua. 
No hi ha risc de mosquits, ja que la major part de sòls del Maresme i Vallès Oriental son prou permeables, i permeten l'infiltració de tota l'aigua en unes hores. El cost d'una bassa s'amortitza en 2 anys, ja que reduïm considerablement els costos dels treballs de manteniment de camins.
Des de l'empresa de serveis forestals de la FADF Maresme, es treballa per combinar tècniques tradicionals i d'enginyeria sostenible que permetin obtenir resultats òptims, més eficaços i amb costos més racionals.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey