Les pinedes del Maresme en perill

A l'insecte Tomicus destruens que, juntament amb la sequera afectava les nostres pinedes, ara li hem de sumar un nou enemic, encara més virulent.

El decaïment sobtat del pi es una greu malaltia produïda pel nematode Bursaphelenchus xylophilus (PWN). Tot i que aquest organisme és originari dels Estats Units, la malaltia va començar a produir danys de gran magnitud a l’arxipèlag japonès a mitjans del segle passat. La fusta ha estat el vehicle d'introducció del nematode en països molt allunyats de la seva àrea natural, però per a la seva propagació resulta indispensable la participació d’insectes vectors, concretament cerambícids del gènere Monochamus (fotografia de la dreta). Malgrat que a diferents països nòrdics ja havia estat detectat el nematode en inspeccions de control sobre material d’embalatge d’importació, no va ser fins al 1999 que es va confirmar la presència del PWN en diferents focus a Portugal. Atesa la greu amenaça que suposa aquest organisme per a les masses de coníferes i per al comerç internacional, la UE ha adoptat diferents Decisions Comunitàries des de l’any 2001. La preocupant evolució de la situació a Portugal i el risc immediat de dispersió del Bursaphelenchus xylophilus a altres àrees ha fet que s’hagin pres mesures d’emergència per a evitar la propagació del nematode.
Qualsevol indici o sospita de la presència d’aquest patogen s’ha de notificar al Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (93 409 20 90) o al Servei de Gestió Forestal del Departament de Medi Ambient i Habitatge (93 567 42

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey