Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Alzines totalment defoliades a Dosrius (El Maresme). Foto: O. Bassa
Malgrat els tractaments que es van fer a algunes de les forests del Montnegre Corredor per controlar l'eruga peluda del suro (Lymantria dispar), aquesta eruga continua defoliant els boscos del nord i centre del Maresme, afectant ja als municipis d'Arenys de Munt, Dosrius, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Iscle de Vallalta, Sant Cebrià de Vallalta i Tordera, entre d'altres, amb afectacions molt importants, amb afectacions del 100% de l'arbrat format per alzines, sureres, roures, arboços i la major part dels arbustos... 

Alzines defoliades conformen els boscos grisos, on només queden alguns pins de color verd. Foto JM Riera
La greu afectació de la coberta vegetal modifica el funcionament de les nostres forests; per una banda es redueix la producció forestal de les espècies afectades, i per l'altra, s'incrementa la llum i la insolació al bosc, reduint-se la humitat del sòl i afectant el creixement de les espècies vegetals d'ombra. A mig termini, l'afectació intensa del mateix arbre en diversos anys, pot comportar el seu debilitament fins arribar a la seva mort. I en cas d'episods greus, incrementar el risc d'incendis forestals.

Escarabat lluent, caçador de les erugues forestals (Foto O. Bassa)
La natura respon amb l'aparició de depredadors de les erugues, com ocells insectívors, micromamífers insectívors i insectes, com l'escarabat lluent, que ha incrementat molt la seva població a les àrees afectades per l'eruga peluda del suro.

La resposta natural, però, ara per ara no es suficient per controlar la plaga, que continua expandint-se i incrementant l'afectació.

Els tractaments aplicats enguany pel Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya ses fan a través del Bacillus thuringiensis. Es tracta d'un tractament biològic, però que pot afectar a d'altres lepidopters presents a les forests afectades.

Necessitem saber la situació actual de la plaga i planificar el seu control: afavorint la resposta natural i potenciant els tractaments biològics per minimitzar els danys al bosc d'aquesta plaga.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey