Incendis forestals i canvi climàtic, i ara que?

Per si algú no s'ho creia, el canvi climàtic és una realitat, i els seus efectes són evidents arreu del món: grans incendis forestals imparables a l'Amazònia, Xile, el Congo, Austràlia... cada vegada amb majors intensitats i amb major freqüència, que estan fent replantejar, no només els sistemes i mitjants d'extinció, sinó també de prevenció. Incendis que cremen milers i milers d'hectàrees de boscos, maten la fauna que no pot escapar-se, la pèrdua de patrimoni natural d'extraordinari valor i en molts casos irrecuperable... assolant habitatges, granges i obligant a evacuar milers de persones, causant en alguns casos pèrdues humanes. A més d'aquests danys directes, en els mesos següents es detecten danys secundaris, com l'increment de l'erosió, la contaminació de les aigües pluvials o impactes més greus i més difícils de quantificar, com ara canvis en els microclimes, la preservació dels glaciars o la mateixa reversibilitat dels danys causats als sistemes cremats.

Els experts en el canvi climàtic ja saben hores d'ara que això no té un aturador a curt termini, i que ens hi haurem d'adaptar ràpidament i preparar el territori perquè sigui més resistent i resilient a aquests canvis.

Al nostre país, ens cal preparar l'espai i la societat per resistir els incendis forestals. I una primera acció hauria de ser complir tota la normativa, com ara que tots els nuclis de població i les edificacions i instal.lacions aïllades disposesin de la franja de protecció perimetral de 25 metres d'amplada, que la xarxa de camins del pla de prevenció d'incendis estés en bon estat i amb la franja de baixa càrrega de foc a banda i banda i que es disposés d'una adequada xarxa d'hidrants d'aigua. Sense oblidar l'elaboració i aprovació dels plans de prevenció per emergències, que han d'estar sempre actualitzats i integrats en el funcionament de les administracions, i amb una àmplia difusió a la ciutadania en relació a com actuar en cas de necessitar-ho.

Ja estem en temps de descompte ambiental. Ens hi hem de posar ara, no hi ha excuses.

Miles de personas permanecían atrapadas en la costa de la ciudad de Mallacoota. 3 de enero de 2020.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey