Cal adaptar els Plans de Vigilància i Extinció d'Incendis Forestals a les condicions ambientals, no als calendaris

Estat de les pinedes a Sant Andreu de Llavaneres, a 100 m de l'Ajuntament
Els plans de Vigilància i Extinció s'han de s'adaptar a les condicions ambientals, no als calendaris.

A 5 de setembre, els Bombers, Agents Rurals i especialment les ADF son els responsables de mantenir els sistemes de vigilància del Maresme i el Vallès Oriental. A primers de setembre es va acabar la campanya del Pla de Vigilància de la Diputació de Barcelona (PVI), que a petició d'ADF i Bombers es va allargar fins al 4 de setembre pel que fa a les torres de vigilància. 

Els plans extres de bombers es van acabar a finals d'agost, i en alguns casos, per l'acumulació de les hores extres realitzades pels bombers forestals, aquests van començar vacances setmanes abans.

I, a causa del canvi climàtic, la situació d'avui és alarmant: estem superant tots els màxims de temperatures aquest estiu al Maresme i Vallès Oriental, i la situació és similar a tot el centre i sud del país. I, segons l'Agencia Comarcal de Metereologia del Maresme, Meteomar, no hi ha pluja a la vista.

La situació s'agreuja quan hi sumem la sequera conbtinuada i plaga del Tomicus que plegats ja han afectat greument prop de 800 Ha de pi pinyer de la comarca del Maresme, i ara ja hi ha diversos municipis vallesans afectats.

Des de la Federació de les ADF del Maresme demanem a la Diputació de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya que endeguin d'immediat el reforç dels sistemes de prevenció i extinció mentre no finalitzi l'Alt Risc d'Incendi Forestal, i per a properes anualitats, els plans de vigilància i prevenció s'adaptin a les condicions ambientals reals del territori, i no als calendaris. Som coneixedors que és un sobre esforç, però els boscos catalans ho necessiten.

I complementàriament, demanem el compromís de les administracions en un pla de prevenció i control de les plagues que afecten els boscos de les dues comarques, i en l'eliminació immediata de tots els arbres morts, que incrementen exponenciament el risc d'incendi forestal al nostre territori.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey