En perill les pinedes de pi pinyer al Maresme

lgunes de les pinedes de Pi Pinyer a la comarca del Maresme presenten una coloració marrón, i en alguns casos grisenca, a causa de la defoliació dels arbres.
Es tracta de l'atac d'un escarabat, el Tomicus destruens, l'eruga processionària del pi i pel fong Tryriopsis halepensis.

Aquests atacs són cada vegada més virulents i causen més danys a causa de les condicions ambientals del territori (increment de temperatures, reducció de la pluviometria, elevada densitat d'arbres i sòls de poca qualitat)i i han convertit més de la mitat de les nostres pinedes als atacs d'aquests insectes i fongs, que en condicions favorables es podien protegir.

És elemental determinar quin/s són els agents patogens son els causants dels danys, perquè determinaran el tractament preventiu i de control a aplicar. No es el mateix tractar un atac d'escarabats Tomicus que un atac de processionària del pi, per exemple.

El causant dels danys més importants és el Tomicus . Es tracta d'un escarabat de 4 a 5 mm, cilíndric, de color marró, que ataca els pins (Pinus sp) en dues fases: la primera, en fase d'imago, s'alimenta dels branquillons, causant la mort puntual d'aquests. La segona fase, és quan ataca directament el tronc: la famella adulta deposita els ous en una galeria i una vegada eclosionen, les larves es comencem a alimentar-se del floema i el xilema i si l'infectació és molt forta, causa l'aturada de la circulació de l'abre i la mort de parts de l'arbre o de l'arbre sencer. Primer engrogaeix la copa, després es torna marrón i finalment gris quan mort. El procés continua infectant els pins més febles que estant a l'entorn de l'individu atacat, abandonat l'arbre mort. D'aquesta manera, un primer atac de pocs arbres es pot convertir en un rodal de decenes, algunes vegades centenars d'arbres, amb tot el que això comporta d'un increment de risc d'incendis forestals, pèrdua de producció forestal (pinyes i fusta) i increment de difusió de la plaga.


En tots els casos , cal primer de tot avaluar els danys, i determinar quin tractament preventiu cal aplicar (eliminar arbres morts i especialment eliminar els arbres afectats irrecuperables) i com fer aquesta actuació evitant que els insectes infectint els arbres veïns.

Pel que fa a la processionària del pi i els fongs, es poden aplicar tractaments preventius que
minimitzin els danys, i tractar la vegetació per millorar les condicions dels arbres i potenciar la seva resistència.

Des de SomForestals es dóna suport als propietaris de parcel.les i finques per identificar l'agent causant de la plagua i establir el tractament més adequat per a resoldre aquesta situació.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey