La FADFM proposa eliminar les plantes invasores dels jardins i espais públics de Mataró i elaborar un Pla per controlar-ne la seva dispersió a l'entorn

Rotonda d'accés a Mataró per l'NII, on es veuen les gramínies invasores
plantades per l'Ajuntament
Si veniu a Mataró per la Nacional II, arribareu a la rotonda d'abans del Tecnocampus, on ha simple vista veureu un arbre de la llana, originari de Sudamèrica, però a sota seu, ocupant una superfície important de la rotonda, hi trobareu una mena de plomall petit: el Pennisetum setaceum; una gramínea qualificada com a invasora segons el Catálogo Español de Especies Exóticas Invasoras, Norma: Real Decreto 630/2013, de 2 de agosto. Fecha: (BOE nº 185): 03.08.2013.
 
Es tracta d'una planta originària del nordest de l'Àfrica, des de Tunis fins a Somalia.
 

El Penissetum setaceum es prou habitual a la jardineria mataronina: l'any 2006, Mataró inaugurava l'ordenació dels talussos del cementiri dels Caputxins i l'adequació de les restes de la vil·la romana, i destacava aquesta especie en l'enjardinament en la nota de premsa de presentació de les obres, .
 
Carretera de Mataró a la Fornenca i sant Andreu de Llavaneres,
al TM de Mataró, on podem veure el Pennisetum villosum a banda
i banda de la via

Una altre de les plantes invasores d'aquesta família que trobem a Mataró és el Pennisetum villosum; es tracta d'una espècie molt invasora, capaç de tolerar condicions desfavorables i de modificar les condicions ecològiques dels llocs que colonitza. Es nativa del nort d'Àfrica i Aràbia.
 

Segons l'ICHN podem trobar-la a les vores de camins, carreteres i erms. En el cas de Mataró, està àmpliament extesa per l'entorn de Vallveric, la carretera de Sant Andreu de Llavaneres i el Turó de Mata, a més dels erms situats a l'est del Centre Comercial Alcampo.
 
Aquesta espècie està regulada pel Convenio sobre la Diversidad Biológica (CBD). 1992, Convenio relativo a la conservación de la vida silvestre y del medio natural de Europa. Berna 1979 i l'- Estrategia Europea sobre Especies Exóticas Invasoras (2004)
Es tracta duna graminea que fa mates denses perennes, de fulles llargues de color verd clar. Són característiques les seves inflorescències, allargades, d’uns 10 cm de llarg, denses, d'un color blanc quasi pur i cobertes de llargs pèls, a contrallum s'il·luminen d'una forma molt atractiva. La capacitat invasora es molt elevada, a causa de la facilitat d'adaptació a les condicions ambientals més desfavorables i a una reproducció molt alta: mitjançant la dispersió ràpida pels seus fruits que s’enganxen fàcilment a les persones i animals, o són enlairats pels vehicles que passen per les carreteres adjacents, amb una persistència de fins a 6 anys al banc de llavors del sòl amb capacitat de germinar, o bé es pot dispersar més lentament de forma vegetativa pels rizomes.
 
La normativa vigent, com la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat i el Real Decreto 630/2013, de 2 de agosto, por el que se regula el Catálogo español de especies exóticas invasores, obliga a les administracions competents a adoptar les mesures de gestió, control i possible erradicació de les espècies incluïdes en el Catàleg.
 
Així mateix, prohibeix introduir-les al medi natural, i en el cas de les espècies vegetals del Catàleg ubicades en parcs urbans, jardins públics o jardins botànics, obliga a l'administració competent a eliminar-la progressivament.
 
I en cas de particulars: poden mantenir exemplars però prenent mesures oportunes per a evitar dispersió al medi. Prohibició de comerç, cessió o reproducció dels exemplars. 
 
Demanem a l'Ajuntament de Mataró que aturi immediatament la plantació de les espècies invasores que figuren al Catàleg esmentat,  entre elles els Pennissetum setaceum i P. villosum, i que procedeixi a la retirada immediata de les que es troben plantades en jardins i espais públics.
 
Així mateix, demanem que el municipi tingui un Pla de Control de les Espècies Invasores, per tal de conèixer les espècies invasores existents, la superfície ocupada, i les propostes i la planificació per controlar i irredicar les plantes invasores.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey