Compliment de la normativa d'incendis forestals a les instal.lacions de gas: cas pràctic a Argentona


Ara, una vegada arriba la tardor, és una bona època per controlar i revisar les instal·lacions industrials i de serveis situades en terrenys forestals o immediatament a aquests que poden causar risc d’incendi forestal.

 
Magatzem de Gas a Can Serra de Lladó d'Argentona

Com a exemple de l’incompliment de la normativa d’emergències i prevenció d’incendis de les instal·lacions d’emmagatzemat de carburants i productes inflamables,  tenim la instal·lació de GAS situada a la part superior de la urbanització Can Serra de Lladó d’Argentona, ja que no disposa de la franja de perimetral de 25 metres d’amplada, i a més, els arbres (pins) i la brolla arriben a tocar la tanca. Una instal·lació que en la seva  llicència ambiental caldria condicionar i posteriorment controlar l’execució i manteniment d’aquesta condició de protecció dels incendis forestals.


Magatzem de Gas a Can Serra de Lladó d'Argentona
Segons la normativa vigent, els magatzems i dipòsits de gas situats al medi forestal o immediatament a aquests, hauran de complir, a més de la normativa de seguretat pròpia de l’activitat, la referent a la prevenció dels incendis forestals: Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals, en el seu Article 4 Instal·lacions de caràcter industrial i de serveis, al punt 4.1 Les edificacions i instal·lacions de caràcter industrial, de subministrament i d'emmagatzematge de carburants i productes inflamables, així com les instal·lacions i edificacions de serveis hauran de complir, si s'escau, els condicionants establerts en el Decret 241/1994.

Es en aquest darrer Decret, el 241/1994, on a l’Article 5. Edificacions que afronten amb àrees forestals concreta “les activitats que comportin risc d'incendi manifest o explosió ..., emplaçades en àrees forestals o amb vegetació abundant, siguin urbanitzacions, zones rurals, àrees lliures permanents o similars, han de complir les següents condicions mínimes de situació relativa:

a)   El manteniment d'una franja perimetral de 25 m d'amplada permanentment lliure de vegetació baixa i arbustiva, amb la massa forestal aclarida i les branques baixes esporgades.
 

Demanem que comuniqueu aquest tipus de situacions a l’àrea de medi ambient del vostre Ajuntament i als Agents Rurals (en terreny forestal) i a la Unitat de Medi Ambient dels  Mossos d’Esquadra (terrenys forestals i urbans), per tal de que es puguin fer les actuacions necessàries pel compliment de la normativa vigent.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey