Ens toquen 53 arbres per habitant...

Si mai sentiu a dir que el Maresme és terra de boscos, us ho podeu ben creure. De les 39.890 hectàrees que te la comarca, 21.166 estan cobertes de bosc, el que significa el 53 % del territori. I si parléssim de quina és l’espècie arbòria més comuna, atenent les dades de l’Inventari Ecològic i Forestal del CREAF, podríem dir que les que ocupen la major part de la superfície boscosa són l’alzina i el pi pinyer, amb unes 6300 hectàrees cada una, seguides de la surera, amb 3600 hectàrees, i els boscos mixtes d’alzines, pins i sureres amb unes 1800 Ha. Perquè us feu una idea de quines superfícies estem parlant, us direm que, l’àrea de joc d’un camp de futbol, fa 0’6 Ha.
En canvi, si atenem al número d’individus de cada espècie, qui guanya per majoria són les alzines, amb més d’11.500.000 exemplars, seguit de lluny per la surera amb 3,8 milions i el pi pinyer amb uns 3,5 milions. Això ve donat, per una banda, perquè l’alzina és l’arbre més ben adaptat a les condicions ambientals d’aquest territori, i per l’altre, perquè l’abandonament progressiu dels antics conreus de muntanya va generar herbassars, brolles i pinedes, que, amb el temps, en recuperar-se les condicions ambientals similars a les originals, es van regenerar de forma natural amb alzines, substituint als pins. Comptant-los tots, a tota la comarca, hi ha 22,7 milions d’arbres.
De fet, tots nosaltres som rics amb arbres, ens toquen gairebé 53 arbres per habitant. Tot i que ara us pugui semblar un fet poc remarcable, te molt d’interès per la nostra qualitat de vida, i fins per la nostra manera de ser i pels nostres ànims... Simplificant podem considerar que aquests boscos ens depuren l’aire que respirem, ens garanteixen temperatures més suaus, ens eviten inundacions, ens creen paisatges extraordinaris i diversos, ens proveeixen de bolets, llenya, fusta, suro, pinyons, plantes medicinals... ens permeten passejar-nos de mil-i-una maneres, carregar-nos d’energia positiva i fins distreure’ns una estona, com heu fet ara aprenent una mica més de la natura que us envolta.
Oriol Bassa i Vila, Enginyer i naturalista. Article publicat al Setmanari Capgros el 7.2.2013

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey