El 82% de les urbanitzacions del Maresme i Sud-Est del Vallès Oriental es queden sense ajuts per les franges de prevenció d'incendis forestals

Els Ajuntaments que formen part de la Federació ADF del Maresme, que agrupa 36 municipis del Maresme i del Vallès Oriental, se'ls hi ha denegat el 80% de les subvencions pel manteniment i l'obertura de les franges de protecció perimetral d'urbanitzacions, demanades a través de l'ORDRE AAM/155/2012, de 6 de juny (DOGC núm. 6150 - 14/06/2012), tot i que complien la totalitat de les condicions que es requerien.
 
Segons les resolucions dictades pel Departament d'Agricultura, el motiu és la falta de dotació pressupostaria, tot i que el pressupost del 2012-2013 nomès s'ha reduit en un 35% respecte al període anterior, 2010-2011, quan si que es van atorgar aquestes subvencions.
 
En aquest sentit, estem en un altre dels efectes de la manca de recursos econòmics que disposa la Generalitat de Catalunya, a causa del deficient finançament de les administracions catalanes.
 
Així, de les 71 urbanitzacions per les quals es demanava la subvenció, nomès 15 han estat atorgades, i alguns municipis, com Mataró, Argentona, Dosrius, Santa Susanna, Palafolls, Sant Cebrià de Vallalta o Vilanova del Vallès, s'han quedat sense cap ajut.
 
 Sol.licitudsConcedides 
Alella52
Arenys de Mar  
Arenys de Munt21
Argentona70
Dosrius50
Mataro50
Palafolls30
Pineda de Mar/Calella11
Sant Andreu de Llavaneres21
Sant Cebrià de Vallalta30
Sant Iscle de Vallalta21
Sant Vicenç de Montalt41
Santa Susanna40
Tordera158
Vilanova del Vallès60
Total7115

 
A més, el fet és especialment greu quan la major part d'aquests urbanitzacions es troben en municipis qualificats com d'Alt Risc d'Incendi Forestal (vermell a la taula superior), segons el Pla Infocat de Protecció Civil de Catalunya, del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya,  i concentra la major part de risc d'incendis de Catalunya, com s'observa al plànol de Protecció Civil de la Generalitat que s'adjunta.

Aquesta situació complicarà molt el risc d'incendi dels boscos del Maresme i Sud-Est del Vallès Oriental, que ocupen prop del 60% del territori, ja de per si molt afectats pel combustible acumulat per les ventades i nevades del 2010, i obligarà als Ajuntaments a incrementar les taxes que paguen els veïns de les urbanitzacions per a poder fer aquests treballs de prevenció.

Des de la Federació d'ADF del Maresme es demana un esforç a la Generalitat per dotar de recursos les feines de manteniment d'aquestes urbanitzacions, i als Ajuntaments que continuin donant aquest servei, pel bé de la protecció de les persones, els béns i la prevenció dels incendis forestals.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey