Els boscos del Maresme estan plens de llenya de les nevades i ventades del 2010

Centenars de metres cúbics de llenya, bàsicament pi blanc, pi pinyer i alzina, s'acumulen a les forests del Maresme, a causa de les ventades i nevades de març de 2010. Com s'observa a la foto (Cèllecs, Òrrius), els arbres i el brancatge caigut, que no va es va treure, malgrat les subvencions que va donar la Generalitat de Catakunya amb aquest objectiu, ara s'ha anat assecant i incrementant la quantitat de combustible mort dels nostres boscos, amb l'increment significatiu del risc d'incendi forestal.

Així, Òrrius, Argentona, Vilassar de Dalt, Cabrils, Arenys de Munt, Sant Cebrià de Vallalta, Tordera, Santa Susanna i Palafolls son els municipis maresmencs amb major quantitat de restes arbòries mortes acumulades al bosc.

Fins que aquesta llenya no es vagi podrint i reintegrant al sòl, entre 2011 i 2015, serà el període de major risc per acumulació de combustible, ja que posteriorment l'efecte conjunt de fongs i insectes hauria d'haver eliminat la major part dels arbres i el brancatge caigut.

Tot i així, ens apareix un nou problema: la gran quantitat d'insectes filòfegs que s'han acumulat en els espais on hi ha llenya i que, una vegada s'acabin els arbres caiguts, aquests insectes poden atacar altres arbres vius de les mateixes forests, concretament els més febles i en condicions més desfavorables, podent-se convertir en una plaga.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey