El Passeig de Ribera d'Òrrius, o la síntesi de la sensibilitat pel paisatge, la sostenibilitat, la connectivitat i l'optimització de recursos econòmics

La Federació ADF Maresme suma en un projecte d'ordenació d'un passeig la bioenginyeria+estalvi de recursos econòmics+ connectivitat segura pels vianants+ la preservació i millora del paisatge.

N'Oriol Bassa i Vila, enginyer de forests, ha dissenyat i dirigit el projecte del Passeig de Ribera d'Òrrius, finançat per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament d'Òrrius, que connecta els diferents veïnats d'aquest petit municipi maresmenc, a través de la riera de Cèllecs, compatibilitzant els usos hidrològics de la llera amb el pas de persones i la preservació i millora del paisatge de ribera.

En aquest sentit, on abans únicament hi havia un fondal amb un torrent impenetrable, amb un antic abocador clausurat, avui s'ha convertit en un passeig amable, frescal a l'estiu i asolellat a l'hivern, que conecta de forma segura els diferents veïnats del nucli urbà d'Òrrius, fins fa un any separats per la riera i units per un únic pont, i crea un camí segur pels escolars de l'escola Francesc Macià.
Per executar el projecte, s'ha comptat al màxim amb els valors naturals i paisatgístics propis de l'espai, potenciant la vegetació de ribera, tan en el respecte als exemplars presents inicialment, com en la plantació de llorers com a arbrat viari, mantenint i consolidant els dos ponts existents, i introduint nous materials compatibles amb un medi rural canviant i amb la sostenibilitat, com són l'acer al corten i la fusta, en aquest cas, amb certificat FSC, i el tot-ú de base del camí, que procedeix d'àrids reciclats de runes.

Un capítol a part ha estat el control de les aigües pluvials, on s'ha actuat de forma integrada per evitar l'afectació del camí per l'erosió i pèrdua de sòl, i estalviar maldecaps en el manteniment del futur.

Una altre de les actuacions dins l'àmbit de sostenibilitat, ha estat treballar amb tècniques de bioenginyeria, com la manta o els fiber-rolls, que, usats adequadament, tenen comportaments de protecció de marres i talusos, tan en espais secs com dins de l'aigua, molt similars a les escolleres, però amb costos d'execució molt inferiors, entre un 60 i un 95%, i amb una integració paisatgística més acurada.
Finalment, l'espai on s'ha actuat inclou un aparcament, una àrea de pic-nic, una zona de jocs infantils i un skate pels adolescents.

Ara fa un any que es van acabar les principals actuacions, i el camí està en perfecte estat de conservació. Si voleu, el podeu visitar a Òrrius.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

El canvi climàtic i els bolets del Maresme i Vallès Oriental

El 82% de les urbanitzacions del Maresme i Sud-Est del Vallès Oriental es queden sense ajuts per les franges de prevenció d'incendis forestals