El Maresme es torna a salvar de les inundacions, malgrat el mal estat d'algunes de les seves rieres

El Maresme ha tingut molta sort amb les pluges que han afectat aquesta comarca les darreres setmanes. Tot i que en alguns municipis s'han acumulat més de 280 litres durant el nobembre (prop d'un 40% de les pluges que cauen en tot un any), el fet de que fossin amb intensitats màximes de 20 a 25 litres per m2 per hora, ha evitat que hi poguessin haver inundacions importants, especialment a municipis com Mataró, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Arenys de Mar, Premià de Mar o Vilassar de Mar, entre d'altres, on algunes de les seves rieres no haguessin pogut engolir intensitats superiors als 40 litres per metre quadrat en una hora.

L'ACA, responsable del manteniment de les rieres, va abandonar la seva responsabilitat per manca de recursos l'any 2009, i des d'aleshores, les úniques actuacions que es fan a les rieres del Maresme són per iniciativa dels Ajuntaments, com Mataró aquesta setmana, o puntualment per alguns particulars que veuen en perill les seves propietats.

Desbordament de la riera de Pineda, 2010.
Foto Ajuntament Pineda
Això no impideix que l'acumulació de canyes i materials diversos, així com les importants modificacions fetes a les pròpies rieres i a les seves conques per les activitats urbanístiques i pel pas de les infraestructures, així com l'abandonament de l'activitat agrària, ha fet que la manca de manteniment de les rieres impliqui un creixent risc de desbordament, amb la conseqüent afectació per inundació de carreteres, vials, conreus i habitatges que es podria produir amb pluges d'intensitats iguals o superiors a 40 litres per metre quadrat en una hora.

Els exemples d'aquest tipus d'actuacions ja han estat visibles al Montsià i a l'Empordà, tot i que el Maresme, per la seva configuració orogràfica, els danys podrien ser més significatius.

Finalment, cal sumar-hi que la majoria de municipis no disposen de plans d'emergència municipal per inundacions, i que en cas de desbordaments, afectaria la protecció de persones i béns i la resposta de les administracions.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey