La desforestació continua augmentant a l'àrea afectada per l'incendi del 2007 a Montcabrer (Cabrils-Cabrera de Mar)

Àmbit afectat per l'incendi. Font imatge: ICC
La vessant sud de Montcabrer, insigne muntanya que connecta la Serralada Litoral amb el mar, en els termes municipals de Cabrils i Cabrera de Mar, es avui un paisatge àrid i sec, amb una mínima vegetació herbàcia i arbustiva i molta roca nua.

I aquesta muntanya fa 4 anys no era així. Fins a la primavera del 2007 era una brolla de pi pinyer, com les que podem trobar als vessants de marina de la resta del territori maresmenc.

Sembra aèrea de Montcabrer (any 2008)

L'any 2007 un incendi crema amb virulència el sector sug de Montcabrer, afectant una àrea total de prop de 116.000 metres quadrats (Font: DAAM-GC). Aixi, el foc crema pins pinyers, alzines, brucs i algun arboç, eliminant en prop de 80.000 metres quadrats el 100 % de vegetació arbòria i la major part de l'arbustiva. L'any 2008, diversos voluntaris, ADF, la Diputació de Barcelona i el propi parc Serralada Litoral intenten reforestar l'espai afectat, invertint-hi més de 27600 €, però sense èxit, a causa de les condicions ambientals i de les pròpies tècniques aplicades, entre les quals va destacar la sembra amb mitjans aeris.
Nota premsa reforestació DIBA-La Caixa 2008. Montcabrer

Àrea de l'incendi 2 anys desprès (maig 2009). Font imatge: ICC
Avui, quatre anys desprès,  prop del 70% del sòl afectat continua totalment nu de vegetació o amb una mínima cobertura vegetal herbàcia, amb una important erosió del poc sòl que cobria la roca mare, la potenciació d'algunes espècies alòctones invasores -com la canya al torrent de la base de la muntanya- i el que és més greu, que l'àrea sense cobertura arbòria continua ampliant-se, ja que els pins que toquen amb l'àrea desforestada son afectats per diferents insectes i fongs, i es van debilitant fins a morir. Així, la superfície desforestada ocupa ara unes 7,6 Ha, i creix entre 0,1 i 0,4 Ha/any, depenent de si les condicions ambientals afavoreixen o no les fitopatologies.

Detall de l'àrea intensament afectada (dreta), on ha desaparegut
tota la vegetació arbòria. Font imatge: ICC
Si no s'actua ràpidament per minimitzar l'impacte sobre la vegetació i es millorar les condicions del sòl, en pocs anys es pot deforestar tota l'àrea afectada per l'incendi, i ampliar-se per les zones no afectades de condicions ambientals més desfavorables, com el vessant sud-oest.

S'ha d'intervenir aplicant tècniques de restauració paisatgística adaptades a les condicions ambientals difícils, afavorint la recuperació i consolidació del sòl i les espècies autòctones amb capacitat per anar recuperant la vegetació.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey