Tot i la fena feta, que és molta, els boscos privats s'han quedat sense subvencions i sense brigades que restaurin els danys causats per les nevades del març

Per una banda, cal resaltar l'esforç dels Ajuntaments, el Consell Comarcal del Maresme i el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per endegar els Plans d'Ocupació per reduir els danys causats als boscos per les nevades i ventades del març passat, amb resultats molt positius a 19 municipis maresmencs, pel que fa a l'obertura dels camins de les xarxes del pla de prevenció d'incendis municipals i l'eliminació de l'arbrat tombat i les branques caigudes de les franges de protecció perimetral d'urbanitzacions.
En canvi, les subvencions que el Departament de Medi Ambient i Habitatge donava als propietaris forestals per fer els treballs dins les seves finques, no han vingut en la seva majoria al Maresme, una de les comarques més afectades, sino que s'han concentrat en finques d'altres comarques, algunes de les quals ni van resultar afectades al març. El perquè de tot plegat el tenim en una redacció d'unes bases de subvencions que donaven 4 punts pels danys causats, 4 punts per tenir plans tècnics aprobats, i 4 punts per estar associats. Els propietaris maresmencs, que no estan associats, ni en la seva majoria tenen pla tècnic per uns boscos que no tenen cap rendibilitat econòmica, només tenien entre un 20 i un 70% de la massa forestal afectada per les ventades. Per tan, a simple vista no calia estar afectat per les ventades per obtenir recursos procedents d'una subvenció per restaurar els danys causats per aquestes inclemències climàtiques. Així, Palafolls o Santa Susanna, que es trobaven a l'ull de les ventades i nevades el passat març, no han rebut n'hi un euro. Per tot això, malgrat totes aquestes bones intencions, els boscos del Maresme segueixen plens de vegetació afectada per les nevades, amb arbres tombats, a terra u branques esqueixades. Massa combustible per un bosc mediterrani a ple estiu. Caldrà seguir alerta.

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey