Treure els pins morts del Parc Muntanyà de Caldes d'Estrac, sense mesures complementàries, poc causar erosió i despreniments de roques

La major part dels pins del Parc de can Muntanyà de Caldes d'Estrac s'han mort o estan en un estat irrecuperable. La causa, sembla ser, no és l'escarabat Tomicus, com les altres pinedes del Maresme, sinó la sequera i especialment la mala qualitat del sòl del penyasegat del parc, molt prim, sense capacitat per acumular nutrients i aigua, i a la vegada, també podria haver afectat la salinitat marina, a l'estar tan aprop del mar.

Ara la Diputació de Barcelona ha atorgat un ajut directe per actuar en aquest espai públic, i procedirà a l'extracció dels pins morts i afectats del Parc. Haurem resolt el risc d'incendi forestal, però, si no és prenen mesures, haurem acabat de crear un nou problema, més greu que l'anterior: incrementar el risc d'erosió i despreniment de pedres del propi Parc, amb el risc d'afectar els habitatges i vials que hi ha a sota.

Per això considerem que aquesta actuació de tala i extracció de l'arbrat mort s'hauria d'executar simultaniament a una actuació per controlar l'erosió, potenciar la vegetació del propi espai, prevenir els despreniments i canalitzar les aigües pluvials.  

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ens ha deixat el company i amic Didac Rey