Aquests dies s'incrementa la caiguda d'arbres i branques, amb el risc que comporta per a les persones i les propietats


Quina relació tenen les pluges, les ventades i els arbres dels nostres jardins, places i parcs? Doncs encara que no ho sembli, en tenen molta.

 

Quan plou una vegada o dues seguides, i no s’acumula massa aigua, podem dir que la relació entre els nostres arbres i l’aigua de la pluja és profitosa.

 

Però quan plou un dia, i un altre, i torna a ploure, i plou més encara, i es van acumulant litres i litres d’aigua per metre quadrat, com ha passat darrerament, arribant a acumular 60, 80, 100 litres per metre quadrat, i de vegades més... I si arribats a aquest episodi de pluges intenses, tenim una tempesta de vent, molt de vent, aleshores, els nostres arbres, especialment els més grossos, els més exemplars, els que semblaven més vigorosos, poden tenir problemes.

 

I de quins problemes parlem? Doncs que poden caure branques sobre la nostra propietat, sobre els cotxes, sobre la nostra família, sobre els usuaris de places i parcs i sobre els vianants. Poden caure branques de tota mida, però també, un terra ben empapat d’aigua, i unes ventades molt fortes, poden arribar a tombar i fer caure els arbres.

 

Hi ha espècies més propenses a trencar-se i a caure pel vent, i també de la manera que van ser plantats els arbres.

 

Concretament, el pi blanc, la gravillea o roure australià, el pi insigne o el pinastre, són generalment més febles en cas de tempestes, i hem d’evitar plantar-los en llocs de risc, triant, en canvi, espècies més resistents.

 

I també la manera com van ser plantats al nostre jardí, pot afectar la resistència a la caiguda en cas de tempestes. Així si plantem arbres grans procedents de viver o de trasplantament, als quals els hi han tallat les arrels estructurals –aquelles que li permeten agafar-se al sòl-, quan creixi i dobli la seva alçada, incrementarà i nolt el risc de caiguda quan tinguem un episodi de vent i pluges intenses.

 

Finalment, tenim algunes malalties que poden afectar la fusta del tronc i les branques, especialment els fongs i els insectes xilòfags –per cert... xilòfag bé del grec i vol dir xilo fusta i fag menjador... “menjadors de fusta”. Si els fongs s’han menjat els elements que donen duresa a la fusta, aleshores tenim un arbre de “paper” i aquest, es trencarà un dia de tempesta, o un dia qualsevol... Aquestes malalties afecten especialment a les alzines, als roures i a les moreres.

 

Però, que hem de fer si a casa nostra, o al nostre entorn, tenim arbres que podrien tenir un risc significatiu de caure damunt de nosaltres i de les nostres coses? Doncs la resposta és molt senzilla:

Cal que dediquem una estona, especialment després dels episodis de pluja i vent, a revisar els nostres arbres. Si us sembla, us indicarem quins son els punts que hauríem d’incloure en aquesta llista de control.

 

1er. Mirarem la copa de l’arbre, i observarem si hi ha alguna branca trencada,

 

2on. Revisarem el tronc de dalt a baix, observant si hi ha alguna esquerda nova, o bé la presència de bolets de soca, similars a una merenga, de colors blanc, marron o negre, o bé els fongs més agressius i més invisibles, els quals només surten fóra del tronc quan hi ha la nova florida per envair els arbres de l’entorn.

 

3er. També mirarem si tenim forats dels insectes xilòfags, com l’escanya pobres, que ataca als roures i alzines més grans, i deixa uns forats d’1 cm de diàmetre per on haurà entrar la seva eruga per menjar-se el tronc i convertir tota la fusta en una mena de magnífic formatge de gruyere...

 

4art. També mirarem, especialment als pins i a les altres coníferes, si hi ha secreccions de resina, concretament, unes taques de la sava enganxosa i blanquinosa de l’arbre, que ens pot indicar que les fibres del tronc s’estan trencant, i aquest pot ser l’inici d’un proper punt de trencament del tronc.

 

5è.L’última però la més important, mirarem la base de l’arbre, el terra que l’envolta, i cercarem si han aparegut unes esquerdes, les quals ens indicarien que tenim mala peça al teler... volem dir que el sistema radicular de l’arbre està petint... i aleshores és qual cal demanar l’ajuda d’un especialista, perquè ens valori que em de fer per evitar la caiguda, i si podem actuar per preservar l’arbre.

 

Esperem que amb l’informació que us hem donat, puguem ser útils en preservar els arbres i evitar danys a persones i propietats. Si aixi ho hem aconseguit, ja haurem aprofitat l’estona! Que tingueu bona Natura!

Entrades populars d'aquest blog

Diversos nuclis urbans del Maresme són potencialment inundables i haurien de disposar de plans d'autoprotecció

Una nova plaga afecta intensament els alzinars i suredes del Maresme

Ampli dispositiu de les ADF del Maresme i sud-est del Vallès Oriental per la nit de Sant Joan